our logo

FACE to FACE THERAPIA
Psikolojik Danışmanlık ve Evlilik Terapileri Merkezi

Feature image

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), yaşanan zorluklarla baş etme konusunda düşünce ve davranışa odaklanan bir terapi yönelimidir. BDT’nin bakış açısına göre düşünceler, duygular ve davranışlar birbirleriyle ilişki içindedir ve birbirini etkilemektedir. Olumsuz düşünceler ve bunların getirdiği duygular, kişileri sonsuz bir döngünün içine sokabilmektedir.

Genellikle duygu durumunu daha olumlu hale getirmek için, öncelikle düşüncelere odaklanılır ve olumsuz hislere yol açan düşünce kalıpları tespit edilir. Kişinin kendisine, insanlara ve dünyaya dair katı, işlevsel olmayan inançlarını ve düşüncelerini fark etmesi sağlanır. Bunlardan hala işlevsel olabilecek olanlar onarılır, onarılamayacak olanlar ise değiştirilmeye çalışılır. Bu sürecin sonunda kişiler yeni düşünce biçimleriyle kendilerini ve dünyayı değerlendirebilmekte, kendilerini mutsuz eden düşünce kalıplarından kurtulabilmektedirler.

BDT, hedef odaklıdır ve daha çok güncel şikayetlere odaklanır. Pek çok psikolojik zorlukla baş etmede kullanılmaktadır; fakat kullanıldığı en yaygın durumlar depresyon, kaygı, panik atakları, obsesif-kompulsif düşüncelerdir.

Terapinin hedefi kişiden kişiye değişiklik gösterse de, çoğunlukla kendine ve çevreye dair katı inançları ve kuralları hafifletmek, daha geniş bir bakış açısına sahip olmak, farklı düşünce tarzları edinmek, düşünceleri ve duyguları onları anlayarak yaşayabilmek; ve bu sayede yaşam kalitesini artırmak olarak özetlenebilir.

BDT hakkında daha fazla bilgi almak veya bizimle randevu oluşturmak için bize buralardan ulaşabilirsiniz:

Telefon Numaralarımız:
0212 325 75 35
0532 153 43 69

E-posta için burayı tıklayınız.


Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR. emdr-he

EMDR

EMDR nedir?
EMDR, açılımı “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme” olan, bireysel psikoterapide kullanılan bir tekniktir. 1980'lerde klinik psikolog Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilen EMDR, travma ve travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinde önemli bir yere sahip olan hassas bir tekniktir. Bu yöntemde, ses veya göz hareketleri kullanılarak beynin her iki tarafı da dönüşümlü olarak uyarılır. EMDR, sağ ve sol uyarı hareketleri (uykudaki REM evresinde yapılan göz hareketlerine benzeyen hareketler) sayesinde beynin olayları işlemesi için gerekli olan kısmı harekete geçiriyor ve bu sayede de üzücü olayları aşabilmemize yardımcı oluyor.

Travmalar nasıl meydana gelir?
Bilim insanları; normal beyin faaliyetlerinin bozulmasının, travma oluşumunun açıklanmasında rolü olduğunu düşünüyorlar. Günlük bir tartışma yaşamak gibi sıkıntılı bir durumla karşılaşıldığında genellikle bunun üstesinden gelinebilir. Sıkıntılı bir durum, bir süreliğine olumsuz duygular yaratabilir fakat bu etki zamanla azalır ve daha sonra günlük hayata devam etmek mümkün olur. Çünkü beynimiz, vücudumuzdaki diğer organlar gibi kendini tamir etmek için tasarlanmıştır.

Bazı zamanlarda ise çok yoğun stres yaratan durumlarla karşılaşılabilir. Bu durumlarda zihin, o sıkıntılı süreci işleyip aşmak yerine bastırmayı tercih edebilir. Bu stresli durumla birlikte ‘hayatımı kontrol edemiyorum’, ‘değersizim’ ve ‘mükemmel olmam gerekiyor’ gibi olumsuz düşünce ve duygular da oluşup bastırılabilir.

Travmatik olayı hatırlatacak bir şey olduğunda; yaşanan olay ve bu deneyimle ilişkili olan duygu ve düşünceler yeniden yaşanır. Bu nedenle travma yaşayan kişiler kaygı, flashback (travma anına ani geri dönüşler) ya da panik atakları gibi sorunlar yaşarlar.

EMDR, travmatik olayları zihinden silmez; fakat travmatik anıların yoğunluğunu azaltarak kişiyi daha az rahatsız etmelerini sağlamaya çalışır. Beyin taramaları, EMDR’ın, beyinde travmayla ilgili olan alanları yatıştırdığını göstermiştir. Bu tekniğin etkisi, travmatik anıların normalize edilmesi ve diğer anılar gibi sıradan hale getirilmesidir.

EMDR nelere yardımcı olabilir?
Travma sonrası stres tedavisinde oldukça etkili olan EMDR yöntemi, bunun yanı sıra aşağıdaki problemlerin tedavisinde de yardımcı olmaktadır:
*Kaygı
*Depresyon
*Fobiler
*Stres
*Yeme bozuklukları
*Performans kaygısı
*Kayıp/yas
*Panik atakları
*Rahatsız edici anılar
*Sürekli devam eden endişe hali
*Aşırı uyarılma ve tehditlere karşı aşırı hassasiyet

EMDR seanslarında neler olur? Terapi ne kadar sürer?
EMDR, genellikle tek ve belli bir olayın yarattığı travmatik etki için kullanılsa da, kaygı gibi daha genel problemlerin çözümünde de kullanılabilmektedir. Terapistiniz bu tekniği uygularken genellikle hayatınızdaki en rahatsız edici anıları veya olayları hatırlamanızı istemekle başlar. Terapistinizle birlikte, seansta odaklanmak için bu anılardan birini seçersiniz.

Ardından terapistiniz sizden, bu olayın sizi en çok zorlayan kısmını düşünmenizi ve bu kısmın kafanızda oluşturduğu bir görüntü/resim belirlemenizi ister. Siz bunu yaparken terapistiniz dönüşümlü olarak beyninizin sol ve sağ taraflarını uyaracaktır.
Bu aşamada herhangi bir müdahale yapılmaz ve bu uyarım farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Terapistiniz, parmaklarını hareket ettirirken gözlerinizle parmakları takip etmenizi ya da soldan sağa hareket eden bir sesi takip etmenizi isteyebilir.

Danışanlar, EMDR seansları sırasında çeşitli tecrübeler yaşarlar. Bunlar; oluşan zihinsel imgeler, “keşke bu olayı yaşamasaydım” gibi temenniler, karıncalanma ya da gerilme hisleri, hayal kırıklığı ya da öfke gibi duygular olabilir.

EMDR sırasında bu duygu ve düşünceler üzerine yoğunlaşmak zorunda değilsiniz; bunlar ortaya çıktıkça onları gözlemleyebilirsiniz. EMDR, beynin kendi kendisini iyileştirme kapasitesine güvenen bir teknik olduğu için bu süreç doğal bir şekilde ilerleyecektir.

EMDR psikoterapiden farklıdır; etkileri daha hızlı görülür ve normal şartlarda 3-4 seansta sonuç verir. Devam etmek istendiğinde daha uzun bir süreç için terapist ile görüşülebilir.

EMDR hakkında daha fazla bilgi almak veya bizimle randevu oluşturmak için bize buralardan ulaşabilirsiniz:

Telefon Numaralarımız:
0212 325 75 35
0532 153 43 69

E-posta için burayı tıklayınız.


click
©2023 Melike Kayhan is powered by WebHealer
Cookies are set by this site. To decline them or find out more visit our cookie page