our logo

FACE to FACE THERAPIA
Psikolojik Danışmanlık ve Evlilik Terapileri Merkezi

Feature image

PANİK ATAKLARI VE PANİK BOZUKLUK

Panik atak (panik atağı) nedir?
Panik atağı, yoğun kaygı hissine eşlik eden fiziksel belirtilerin görüldüğü bir durumdur. Bu belirtilerden bazıları nefes darlığı, boğulma hissi ve göğüs ağrısıdır. Panik atağının kendisi genellikle kalıcı bir fiziksel zarar bırakmaz, fakat yaşanan belirtiler yoğun ve sıkıntı verici olabilir. Atak geçiren çoğu kişi bu belirtilerle karşılaştığında öleceği korkusuna kapılır. Atakların süresi ve sıklığı değişkenlik gösterebilir.

Panik atakları genellikle yoğun kaygı kaynaklı bir durumdur. Ölüm/kayıp, iflas veya ayrılık gibi travmatik bir deneyimin sonrasında; ya da evlilik, göç veya bebek sahibi olma gibi büyük yaşam değişiklikleri sürecinde görülmesi mümkündür. Panik ataklarının her zaman açık ve net nedenleri olmayabilir. Bu gibi durumlarda ataklar, bastırılmış duygu ve düşüncelerin ani ve kontrolsüz biçimde ortaya çıkmasından tetikleniyor olabilir.

Bu ataklar bir ya da birkaç kez yaşandıktan sonra ortadan kalkabilir. Atakların devam ettiği ve günlük hayatı etkilediği durumlarda ise panik bozukluk ortaya çıkabilir. Panik bozukluk, atakların tekrarlandığı ve atak geçirme korkusunun yoğun bir şekilde yaşandığı bir durumdur. Bu durum kişilerin hayatını; sürekli atak geçirme kaygısı ve kontrolü kaybetme korkusu yaşama, ya da sosyal ortamlardan kaçınma gibi şekillerde etkileyebilir.

Panik atakları ve panik bozukluk oldukça stresli ve zorlayıcı olabilir, fakat psikoterapi ile iyi sonuç alınan, halledilebilir bir durumdur.

Panik atağı geçirip geçirmediğimi nasıl anlayabilirim?
Aşağıda, panik ataklarının en sık görülen belirtileri bulunmaktadır. Atak sırasında bu belirtilerden bazıları veya hepsi görülebilir:
*Ölüm veya delirme, kontrolü kaybetme korkusu, yoğun kaygı
*Baş dönmesi, mide bulantısı
*Çarpıntı, kalp sıkışması, nefes darlığı, boğulma hissi
*Sersemlik hissi, kafa karışıklığı
*Ellerde, parmaklarda karıncalanma hissi
*Titreme, terleme
*Sıcak veya soğuk basması

Bu tür fiziksel belirtiler sebebiyle panik atakları sıklıkla kalp hastalıkları gibi farklı durumlarla karıştırılabilmektedir. Bu gibi bir durumda bir uzmana danışılması faydalı olacaktır.

Panik atakları/panik bozukluk nasıl tedavi edilir?
Bireysel psikoterapi, panik bozukluk tedavisinde kullanılan en etkili yollardan biridir. Psikoterapist, danışan ile birlikte, yaşanan belirtilerin nedenlerini ortaya çıkarmayı ve bu nedenler üzerinde, güvenli terapi ortamında çalışmayı hedefler. Bu çalışmayı yapan danışanlarımızın büyük çoğunluğu atakların ortaya çıkardığı bulgulardan tamamen kurtulur.

Bazı durumlarda ataklar geçmiş yaşantılardan, özellikle de geçmişte yaşanan travmatik olaylardan kaynaklanabilir. Böyle bir durumda ise EMDR adı verilen teknik uygulanabilir. Bu travma tedavisi tekniği sayesinde panik ataklarının hafiflemesi ve ortadan kaldırılması hedeflenir.

Daha ayrıntılı bilgi veya randevu almak için ve her türlü sorularınız için bize buralardan ulaşabilirsiniz:

Telefon Numaralarımız:
0212 325 75 35
0532 153 43 69

E-posta için burayı tıklayınız.


click
©2023 Melike Kayhan is powered by WebHealer
Cookies are set by this site. To decline them or find out more visit our cookie page